Longread Hogeschool Rotterdam over kansen deepfake en digital humans

Om even voor te gaan zitten: ‘Deepfake en digital humans kunnen onze wereld een beetje mooier maken.’ Een longread van Hogeschool Rotterdam over computeranimaties van mensen die niet of nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. De boodschap van het artikel: focus op de kansen, niet alleen op de bedreigingen.

Verlichting

Yori Ettema, alumnus van Hogeschool Rotterdam, vertelt hoe deepfakevideo’s mensen over een drempel heen kunnen helpen. “Het zorgt voor verlichting bij mensen met een angst, dat is zo mooi om te zien. Ik wilde deepfake per se op een positieve manier benaderen, want er is al genoeg negativiteit op dit gebied.”

Positief geluid

Lotte Willemsen, lector Communication in the Networked Society bij Kenniscentrum Creating 010 van Hogeschool Rotterdam, is blij met het geluid van Yori. “We hebben professionals zoals Yori nodig om niet alleen naar bedreigingen te kijken, maar vooral ook naar hoe we virtuele mensen kunnen inzetten om de wereld een beetje beter te maken. Daarom is het van belang dat professionals uit verschillende sectoren bij dit nieuwe fenomeen betrokken zijn, want het is niet alleen maar een ontwikkeling die impact gaat hebben binnen het technologische domein.”

Longread

Lees hier de volledige longread, waarin Yori meer vertelt over het positieve effect dat deepfake kan hebben op mensen en Lotte onder andere stelt dat we andere vragen moeten stellen: niet óf de vervagende grenzen tussen de fysieke werkelijkheid en de digitale realiteit een probleem zijn, maar wannéér die een probleem zijn.