Immersive tech in Rotterdams onderwijs

Hogeschool Rotterdam werkt aan verdieping van de kennis en versteviging van de samenwerkingen op immersieve technologie. Dit gebeurt door het organiseren van lezingen en workshops en een professionele leergemeenschap. Hierbij werkt de hogeschool domeinoverstijgend, instellingsoverstijgend en cross-sectoraal samen met verschillende partijen binnen Rotterdam. Maar ook landelijk staan er initiatieven op stapel.

Hackathon

Samen leren en verdiepen gebeurt buiten en binnen de hogeschoolmuren. Eerst buiten: De voorbereidingen voor de hackathon voor studenten (bijna vol) die plaatsvindt in de week van de Immersive Tech Week zijn in volle gang. Nieuw is de verbreding van het aantal deelnemende instellingen. Een mooie ontwikkeling! Heb je vragen? Mail via immersivetechweek@hr.nl. Hou de website van de Immersive Tech Week (van 2 t/m 4 december) in de gaten voor updates over het programma.

Kennisprogramma

Voor de interne agendering en verdieping van (de breedte van) immersieve technologie geeft Hogeschool Rotterdam, instituut CMI, een kennisprogramma vorm. Dit bestaat uit workshops, lezingen en verkenning van curricula: waar en hoe passen immersieve toepassingen? Als jaaraftrap vond een energieke professionaliseringsdag voor medewerkers plaats, in de vorm van een hackathon. Ook het Grafisch Lyceum Rotterdam (mbo) was uitgenodigd en aanwezig met een mooie delegatie. Docenten en onderzoekers gingen aan de slag met immersive storytelling, sound design, programmeren voor 3D-omgevingen en meer. Lees hier meer over het kennisprogramma Immersive Tech.

Samenwerking Het Katoenhuis

Een ander initiatief is de samenwerking tussen Immersive Hub Zuid-Holland en Het Katoenhuis. Het idee is dat er immersieve producties of expo’s gaan plaatsvinden en dat er door de samenwerking onderwijsprojecten aan Het Katoenhuis gekoppeld gaan worden.

SURF/NPuls XRDay 2025

En er zijn meer ontwikkelingen op het gebied van immersieve tech in Rotterdam. Want tijdens de succesvolle SURF/NPuls XRDay in Enschede (afgelopen juli) werd bekend gemaakt dat de volgende editie van dit evenement, in de zomer van 2025, naar Rotterdam komt. Je bent welkom!