Fontys ICT-studenten maken maatschappelijke impact met Stolpersteine App

Al meer dan 5.000 gebruikers downloadden de Stolpersteine App, ontwikkeld door Smart Mobile-studenten van Fontys ICT in samenwerking met Stichting 18 September. De app fungeert als digitale gids door de verhalen achter 15.500 Stolpersteine in Nederland en België.

Van idee tot lancering

In een database is informatie verzameld over de gedenkstenen, ook wel Struikelstenen genoemd, en de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog voor wie ze zijn gelegd. Via een plattegrond kunnen gebruikers lezen over verjaardagen, familieleden, deportatie en overlevenden. Eind 2022 kwam Stichting 18 September in contact met Fontys ICT, die op zoek was naar projecten voor hun studenten. Meestal zijn deze projecten gericht op prototypering, maar docent Marcel Veldhuizen zag mogelijkheden voor de wens van de stichting om een app te ontwikkelen. Uiteindelijk werkten meer dan 50 Fontysstudenten aan het project, van ideeën en prototypes tot de uiteindelijke app die de huidige groep studenten heeft gemaakt.

Motivatie

Binnen het project werden de studenten voor verschillende uitdagingen gesteld. Zo moesten ze rekening houden met de privacywetgeving (AVG) en de kosten van het draaiend houden van de app. Dat de app impact heeft op de maatschappij leidde tot een extra motivatie bij de studenten om er iets moois van te maken. De lancering van de app betekent niet het einde van het project: er zijn verschillende ideeën voor het uitbreiden van functies in de app.

 

De app is te downloaden in Google play of Apple store.